First Chair Groups seminar Act Digital / Think Human
8. oktober, 2018
ACT DIGITAL / THINK HUMAN
Nye menneskelige kompetencer kommer i spil, når vi i fremtiden skal dele arbejdspladsen med digitale kollegaer. D. 28/9 afholdt First Chair Group seminaret Act Digital / Think Human, hvor oplægsholdere fra Envision, Harbinger, Gorm Agency og Unique Human Capital gav deres indspark til, hvordan vi skal agere sammen med robotter i fremtiden, og hvilke menneskelige kompetencer, der kommer i spil.
Bo Uggerhøj deltog også som oplægsholder og fortalte om, hvordan virksomheden KLS Nordic vandt Børsens Gazellepris ved at sætte fokus på værdikæden og sætte robotisering og digitalisering på virksomhedens agenda. Når digitalisering bliver et tema i virksomheden, kan ansatte blive skræmt. Hvad betyder det for mit job? Vil der ske organisatoriske ændringer? Her rådgav Bo Uggerhøj om, at ledelsen skal være synlig og tackle enhver tvivl og usikkerhed hos de ansatte. Digitaliseringen skal ske som en stor fælles symbiose, hvor alle tager del i processen. KLS Nordic udvikler lagerstyringssystem til apoteker og drive-in til døgnapoteker.
Robotterne skaber nye arbejdspladser
Tony Minana, Country Manager i Digital Workforce, deltog som hovedtaler på seminaret og kunne som ekspert på RPA-området fortælle, hvordan der i kølvandet på robotternes indtog på arbejdsmarkedet, vil skabes enormt mange nye jobs på verdensplan. Men mange jobs vil også forsvinde, men der vil ske en omstrukturering af jobs og kompetencer.
Medarbejdere bruger 35% af deres tid på regelmæssige arbejdsopgaver, 2/3 heraf kan automatiseres, og arbejdsgiveren vil derved kunne frigive en masse tid for medarbejdere, som kan bruges mere optimalt. Især inden for den finansielle sektor, men også inden for den offentlige sektor samt healthcare og industri. Fordelen med robotter er, at de kan arbejde 24/7 og har en præcision på 95%, hvor mennesker har en præcision på 80%. Robotter er derfor meget mere effektive. Tony Minana talte desuden for, at man kan høste endnu flere fordele ved at parre teknologierne, som RPA, AI, Machine Learning mv. for på den måde at øge produktiviteten og kvaliteten. Når man parrer flere forskellige teknologier, kaldes det Cognitive Computing. Start med mindre RPA opgaver, og man vil hurtigt opleve en ROI.
Men virksomheder kan også føle et stort pres for at følge med de nye tendenser, og det kræver ressourcer at revitalisere sig. Men ikke desto mindre talte Anders Tranæs, CEO i Envision, om at virksomheder for alt i verden skal undgå at stagnere. Det er essentielt at være agil i en fast-moving verden. Dr. Abraham Twerski’s video og perspektivering til ”How do lobsters grow” forklarer kort og tydeligt, hvorfor det er vigtigt ikke at stagnere, men i stedet følge udviklingen og vokse af det. Ved at tænke ud af kassen opstår der kreativitet. Kreativitet er brændstof for forandring. Hvis man giver kreativiteten et benspænd, kan man for alvor begynde at se potentialet i kreativiteten – og nå målgruppen på helt nye måder.
Menneskelige relationer i en digital kontekst
Den digitale udvikling sætter også fokus på menneskelige relationer. For eksempel har Facebook til formål at bringe mennesker tættere på hinanden, men skaber i virkeligheden afstand – og i stedet en afhængighed af mediet. Afstanden til mennesket og afhængighed af mediet gør ifølge Rasmus G. Kristensen, Partner i Harbinger, at man er mere direkte i sin gøren og laden over for sin omverden og medmennesker på de digitale platforme – filteret forsvinder gradvist. Her er det vigtigt at huske på, at det er mennesker der modtager budskabet. Ved indtoget af robotjournalistik, som i fremtiden vil udgøre 90% af journalistikken, skal vi huske på, at robotter ikke kan stilles til ansvar, men at menneskerne bag robotterne stadig har et etisk og moralsk ansvar for det skrevne ord. Robotter har heller ingen rettesnore, her er det nødvendigt, at mennesker sætter hegnspæle og vurderer relevansen i det skrevne medie.
Morten Gad, Creative Director & Partner i Gorm Agency, understregede Rasmus G. Kristensens pointe. I en verden der består af flere og flere robotter, skal vi minde os selv om, at vi skal forholde os til teknologien som til mennesker. Alle har et ansvar og en moralsk forpligtelse. Robotter kan dog ikke stå til ansvar for deres handlinger – men det kan menneskerne bag, og det skal vi huske, når vi indgår en tættere og tættere arbejdsrelation med dem i fremtiden.
Den digitale udvikling går stærkt – meget stærkt. Hvis man ser tilbage på dengang hvor, Apple introducerede scroll-funktionen på iPhones og den revolutionerende tanke bag, så er vi kommet langt siden. Denne intuitive funktion er i dag en basal og uundværlig del af vores brug af mediet. I fremtiden vil vi opleve, at robotter vil skabe intuitive løsninger, som bliver helt basale for os. Både i vores arbejdsliv og privat. Vær omstillingsparat, sæt hegnspæle og vær bevidst om, hvad vi som mennesker får ud af det og hold robotterne eller menneskerne bag ansvarlige, ikke mindst på et etisk og moralsk plan.
Tak til alle der deltog i seminaret.
Hvis du vil vide mere om First Chair Group og vores søskende, så besøg First Chair Group her.