Følg os på
Udvid bestyrelsen med eksterne medlemmer og øg produktiviteten med 80%
9. december, 2019

 

Produktiviteten i ejerledede virksomheder stiger 80%, hvis der tilføres eksterne medlemmer i bestyrelsen, slår en netop udgivet rapport fra CBS, Center for Ejerledede Virksomheder, fast.

Af Hanne Bjerregaard, Account Director

Rapporten bygger på helt nye data om danske virksomheder og giver naturligvis et gennemsnitsbillede. Hvor meget den enkelte virksomhed kan øge produktiviteten, afhænger af virksomhedens situation, men der er tydeligvis en gevinst ved at tilknytte eksterne medlemmer i bestyrelsen.

Figur: Figuren viser et indeks for, hvor meget produktivitet ejerledede virksomheder har i output i forhold til deres arbejdskraft og kapital. Figuren viser, at der ikke er tale om øget produktivitet i ejerledede selskaber, der har interne medlemmer, men derimod øget produktivitet i ejerledede selskaber med eksterne medlemmer. (S. 48)

Eksterne bestyrelsesmedlemmer

I Unique Human Capital oplever vi ofte, at de ejerledede virksomheder har familiemedlemmer og/eller en revisor i bestyrelsen. Men som det i rapporten slås fast, kan eksterne bestyrelsesmedlemmer, som er valgt ud fra hvilke kompetencer og relevante erfaringer de kan bidrage med, være en stor fordel for virksomheden – da dette skaber grobund for vækst og produktivitet.

Eksterne medlemmer vil ofte besidde den nødvendige erfaring, faglighed eller uddannelse, som kvalificerer dem til at udnytte potentialet i virksomheden og være med til at skabe vækst. Mange bestyrelsesmedlemmer i ”tantebestyrelser” er ikke tæt nok på forretningen til at bidrage til at udnytte potentialet i virksomheden. I rapportens analyse fremgår det, at når man optager eksterne medlemmer i bestyrelsen har det en helt særlig effekt på produktiviteten, særligt i selskaber med 10-49 ansatte.

Udnyt potentialet i eksterne medlemmer

Igennem mange års erfaring med at yde rådgivning til ejerledere og herefter følge udviklingen i små og mellemstore virksomheder, er det også tydeligt for os, at ejerlederen kan udnytte potentialet i virksomheden, ved at ansætte eksterne bestyrelsesmedlemmer, som har de nødvendige kvalifikationer og kompetencer.

Selvom der er en investering forbundet med search af kandidater og ansættelse af eksterne bestyrelsesmedlemmer, konkluderes der i rapporten, at ”eksterne medlemmer systematisk både bidrager positivt til selskabets produktivitet og til vækst i omsætning”. (s. 49)

Bestyrelsen rykker tættere på direktionen

Vores erfaringer er at bestyrelsen er rykket tættere sammen med direktionen, og dermed i stor grad er blevet en strategisk arbejdsgruppe. Desuden gælder for ejerlederen, at han/hun kan have en vigtig sparringspartner i en professionel og erfaren bestyrelsesformand.

Vi ved, at det kan være en udfordring at finde den rette kandidat, og ikke mindst afklare de kompetencer der sikrer en værdifuld bestyrelsessammensætning for ejerlederen og virksomheden. Derfor har vi udviklet præcise værktøjer og processer til at støtte ejerlederen med en afklaring af det enkelte medlems, og dermed den samlede bestyrelses kompetencer.

Vores kompetence sikrer bl.a. en afklaring af:

  • Ønskede kvalifikationer
  • Hvad bestyrelsesmedlemmet skal bidrage med
  • Bestyrelsesmedlemmets erfaring i øvrigt

 

Center for ejerledede virksomheder har netop udgivet rapporten ”Bestyrelser i ejerledede virksomheder”. Bag rapporten står Niels Westergård-Nielsen, Professor på CBS samt Casper Berg Lavmand Larsen, PhD Fellow på CBS.

 

Unique Human Capital A/S
/ /
cvr: 31502705
Jægersborg Alle 4
2920 Charlottenlund
Skelagervej 375E
9000 Aalborg
Christiansgade 30
8000 Aarhus C
Vi er over 200 mennesker, der arbejder med viden, kreativitet og teknologi
Strategisk rådgivning Marketing & Reklame UX & Digital udvikling PR & kommunikation Rekruttering af ledere og specialister Event design

Privacy Statement Forretningsetik Cookie Politik