Fastholdelse og udvikling af unge ledere
9. januar, 2020
Af Morten Andersen, Partner
I et dynamisk og konkurrencepræget kandidatmarked, hvor der er færre kandidater til flere jobs, er det vigtigt at kunne fastholde og udvikle de unge ledere. Nærværende ledelse, fleksibilitet og en klar karrierevej er blandt nøgleordene i de unges krav til deres ledere. Selvom alle unge ledere er forskellige, ses der nogle tendenser, som adskiller dem fra tidligere generationer.
Lektor Karen Christina Elholm Spuur fra Copenhagen Business Academy har igennem rapporter og research til en ny bog analyseret behovene hos de unge, og der er klare ønsker om feedback, anerkendelse, nærværende (top)ledelse samt at de opgaver, man udfører i jobbet, har en værdi for virksomheden.
For mange unge ledere er det et vigtigt parameter, at topledelsen er synlig – også i dialogen med dem. Ledelsen skal lære fra sig og videregive sin erfaring i en gensidig dialog. Flere topledere benytter sig i dag af ’reverse mentoring’, som giver deres seniorledere mulighed for at lære fra de unge, og dette er klart en stærk mulighed for at inddrage de unge ledere i en tættere dialog.
Derudover er der nogle andre faktorer, som gør sig gældende for at fastholde unge ledere i jobbet:
Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er ikke afgørende og kan forsinke. Den skal erstattes af hyppig dialog:
Manglende anerkendelse og opmærksomhed er kritiske faktorer i fastholdelse af de unge ledere. I en kultur, hvor hyppig feedback er normen, skal virksomheden være opmærksom på at skabe en dynamisk feedback-kultur.
Fleksibilitet:
Arbejdslivet og fritiden flyder ud i ét, og derfor er det vigtigt at have rammer og grænser. Opmærksomheden skal rettes på, hvor den unge leder er i sin udvikling, og om der skal gives mere plads eller sættes tydeligere rammer.
Gøre en forskel:
Unge ledere vil gøre en forskel, og de går efter at føle sig ’aligned’ med virksomhedens værdier, kultur og mission. Det betyder ikke, at det er med til at fastholde dem, men det er med til at tiltrække, og det skaber en platform, som virksomheden kan bygge videre på. Derfor er det vigtigt at have en lærende organisation, hvor de unge ledere kan se, at de kan udvikle sig og samtidig identificere sig med virksomheden.
Viden er fastholdelse:
Unge ledere ønsker kontinuerligt at videreudvikle sig og søge ny viden. Hvis der ikke kan læres mere i virksomheden, begynder der hurtigt at opstå et behov for at søge nye muligheder. Derfor er læring og erfaringsudveksling et vigtigt redskab til fastholdelse.
Da der er stigende konkurrence på kandidatmarkedet, er fastholdelse, udvikling og rekruttering centrale elementer at have for øje som virksomhed.